Duurzamer Leven

Voeding: minder vlees, meer biologisch en groen!

Biologische voeding, groen, bio, enzoverder. Het is de te volgen trend, het is hip, het is in. Overal waar je komt, wordt je geconfronteerd met de opkomst van biologische voedingsproducten. Ga je een drankje drinken met wat vrienden op café of in één of andere taverne? Dan heb je veel kans dat er een biologische thee staat vermeld op de menukaart. Doe je regelmatig boodschappen? Dan is het je gegarandeerd al opgevallen dat het aanbod van biologische voeding de afgelopen jaren enorm is uitgebreid. Biologische groenten, biologische koeken, biologische drankjes, noem maar op: alles heeft wel een biologische variant. Maar wat is bio nu eigenlijk precies? Wat houdt het begrip in? Hieronder vind je alvast meer informatie omtrent biologische voeding.

Wat is bio?

Biologische voeding of landbouw is ontstaan dankzij een steeds grotere en toenemende interesse in het milieu. Een duurzame landbouw is hierbij het streefdoel bij uitstek met biologische voedingsmiddelen als typerend product. Er worden geen chemische meststoffen en pesticiden gebruikt, alles is puur natuur. De producten worden bemest door behulp van dierlijke en plantaardige meststoffen.

Biologische groenten

Een bioproduct herken je in de winkelrekken aan ofwel een logo (het zogenaamde biogarantie-logo of aan het Europese logo) of door de vermelding van de term "bio(logisch" op de verpakking van het product in kwestie. Dit logo en deze vermelding mogen slechts daadwerkelijk vermeld worden op de verpakking, indien het echt om een bioproduct gaat. Je kan hierop ten zeerste vertrouwen, aangezien strenge controles een absolute zekerheid zijn in de biowereld.

Meerwaarde en voordelen

Wanneer u een biologisch product eet, kan u er zeker van zijn dat het in een omgeving werd geteeld waar milieuvriendelijkheid centraal staat. Milieuvriendelijkheid houdt in dit geval in dat gebruik wordt gemaakt van natuurlijke hulpbronnen (denk hierbij aan de vermelde meststoffen) en dat er strenge regels worden gehanteerd wat betreft het dierenwelzijn. Verder kan u ook gerust zijn op het gebied van toevoegingen als kleurstoffen en bewaarmiddelen, want ook op de beperking hiervan staan strenge controles. Biologische voeding is dus én minder belastend op de natuur én je kan zeker zijn van een hoogstaande kwaliteit!

Een ruim gamma

Het assortiment van biologische voedingsmiddelen is de afgelopen jaren alsmaar gestegen. Vraag en aanbod is hierin de voornaamste factor: bio is in, dus dienen de producenten deze trend mee te volgen. Je vindt werkelijk alles in de supermarkten, theerooms, restaurants en tavernes. Noem het maar op, er zijn weinig tot geen voedingsmiddelen meer op de markt waar geen biovariant van te vinden is. Van babyvoeding tot yoghurt, van cake tot ontbijtgranen, van thee tot bier, van groenten en fruit tot vleeswaren, van kant-en-klare maaltijden tot voedingsmiddelen in blik.

Minder vlees is een echte must

Duurzamer leven staat ook voor het minderen van vlees op je weekmenu. Het kan je misschien verbazen, maar zelfs maar één of twee keer dit voedingsmiddel vervangen, kan al duurzaam zijn op verschillende gebieden. Denk maar aan je eigen gezondheid, aan je omgeving en medemensen en aan de Aarde in zijn geheel.

Honderd gram vlees per dag is zeker voldoende… of honderd gram vleesvervanger, zoals eieren, noten en vis. Te veel vlees bezorgt je lichaam alleen maar een teveel aan eiwitten, die de kans op allerlei ziekten als hart- en vaataandoeningen verhogen. Bovendien is vleesconsumptie – of toch de productie van vlees – een factor geworden van de opwarming van de aarde en allerlei handen vervuilingen van het milieu. De dieren die instaan voor deze productie, zijn ook de grootste waterverbruikers ter wereld én ze produceren het schadelijke nitraat in hun mestafval. Tenslotte is er ook nog je medemens om rekening mee te houden. Wist je dat het verkleinen van de vleesproductie – en dus ook het af en toe vervangen van vlees als maaltijd – het wereldwijde hongerprobleem gedeeltelijk kan verhelpen? Denk maar aan de graangewassen, die normaal bedoeld zijn ter voeding van de dieren, die dan gebruikt kunnen worden om vele kindermonden te vullen.

Conclusie

Duurzaam eten – biologische voeding – is een belangrijk onderdeel van een duurzame levensstijl. Denk hieraan bij een volgend bezoekje in je plaatselijke supermarkt of bij de consumptie van een drankje en hapje op restaurant!