Duurzamer Leven

Werk: minder pendelen naar grote steden, meer jaren in onze loopbaan!

Je werk en het hieraan gerelateerde woon-werkverkeer vormt ook een grote factor van een duurzaam leven. En niet alleen het woon-werkverkeer, want er zijn oneindig veel verplaatsingen nodig in je dagdagelijkse leven. Denk maar aan het naar school brengen van je kinderen, ze weer afhalen en ze vervoeren naar de locatie van hun hobby als het zwembad of de muziekles. Ook jijzelf hebt hobby's, misschien rijdt je wekelijks wel regelmatig naar je plaatselijke fitnessclub of naar de kookles? En dan sta je natuurlijk ook nog in voor de boodschappen die je keukenkasten dienen te sieren en de buikjes moeten vullen. Die dien je ook met een vervoersmiddel te doen, want hoe kan je in hemelsnaam zo veel zakken – overladen met producten – dragen?

Helaas is dit middel vaak de auto. De auto is gemakkelijk, je hebt er zelf de controle over, het heeft een enorme laadruimte en plek voor meerdere passagiers. Niets dan voordelen dus, of niet? Het antwoord is negatief, want de auto is een grote vervuilende factor van het milieu en ook voor onze ecologische voetafdruk is deze niet al te gunstig. Maar hoe dien je dan een zo goed mogelijk mobiel duurzaam leven te bekomen?

De auto als favoriete vervoersmiddel

Het nieuws op je televisiescherm puilt er elke dag weer van uit: de bus heeft vertraging opgelopen. De kranten staan er vol van: de NMBS houdt zich niet aan haar aangepaste vooropgestelde uurroosters. De sociale media – als Facebook en Twitter - melden steeds weer teleurgestelde en boze berichten omtrent een gemiste afspraak of het te laat komen op school of op de werkvloer. Toegegeven: de openbare vervoersmiddelen zijn niet altijd even voordelig, maar is de auto dit wel?

Fietsen

De auto is immers het meest gebruikte vervoersmiddel vandaag de dag. De trein, de bus, de metro, de tram: ze hebben geen al te best imago onder de reizende mensen en dit precies door de slordige hantering van de uurroosters. De auto laat je toe zelf te bepalen wanneer je vertrekt – uiteraard rekening houdend met eventuele spitsuren en bijkomende files – en wie of wat je erin vervoert. Geen wonder dus dat de auto verkozen wordt als favoriete vervoersmiddel, maar… wees je ervan bewust dat dit alles behalve duurzaam transport is!

Een duurzaam mobiliteitsbeleid

Steeds meer wordt een duurzaam mobiliteitsbeleid beoogt. Wat houdt dit precies in? Wel, dit houdt in dat onnodige verplaatsingen worden bestreden en dat het autogebruik binnen de perken wordt gehouden om een zuinige mobiliteit te bekomen. Maar dit gaat uiteraard niet van de ene op de andere dag. Het betreft een mengeling van talrijke maatregelen en initiatieven, die de bevolking in acht dient te nemen. Zo wordt de fiets aangemoedigd en probeert men om ook het openbaar vervoer zo veel mogelijk in de schijnwerpers te brengen. Het is echter aan de bevolking zelf om te bepalen of ze deelneemt aan het proces om een duurzaam leven te bereiken of net niet.

Geen duurzaam mobiliteitsbeleid zonder een ruimtelijk beleid

Het is één ding om het gebruik van de auto te verminderen, maar het is nog iets anders om het probleem in zijn geheel aan te pakken. Er moet namelijk ook rekening gehouden worden met het ruimtelijk beleid, wat inhoudt om de diverse verplaatsingsfuncties zo dicht mogelijk bij elkaar te brengen. Wonen, winkelen, schoolgaan, werken, enzoverder: ze moeten op een zo kort mogelijke afstand verenigd worden. Probeer daarom zelf ook duurzame verplaatsingen te handhaven: woon je bijvoorbeeld in de stad Antwerpen? Kies er dan niet voor om dagdagelijks de auto te nemen naar pakweg Oostende. Kies liever voor het openbaar vervoer of tracht een job te vinden dichterbij in de buurt.