Duurzamer Leven

Mobiliteit: minder diesel, meer elektrisch!

Elektrisch rijden is de afgelopen jaren een veel omstreden onderwerp geweest. Het is de allernieuwste trend in de autowereld en het wordt dan ook meer en meer aangemoedigd. Gratis laadpalen, gratis parkeren en een heleboel fiscale voordelen moeten je overhalen om je een elektrische auto aan te schaffen en je dieselversie achterwege te laten.

Ben je nog niet volledig overtuigt? Wil je weten wat de elektrische wagen precies inhoudt? Dan vind je hieronder alle informatie die je nodig hebt om ook je steentje bij te dragen tot een duurzaam leven. Begin bij de aankoop van een elektrische auto!

Elektrisch rijden dankzij een elektromotor

Bij een elektrische wagen wordt gebruik gemaakt van een elektromotor, die zijn stroom haalt vanuit een accu. Deze accu dient dan weer opgeladen te worden via een soort generator (laadpaal) die op een fossiele brandstof of waterstof wordt aangedreven. Het voordeel is hierbij dat elektrisch rijden veel milieuvriendelijker is dan een auto die wordt aangedreven door diesel of benzine. Een elektromotor stoot immers geen schadelijke stoffen uit in zijn omgeving!

Milieuvriendelijkheid

Elektrisch rijden staat gelijk aan een nul uitstoot van fijnstof en CO2. Waarom is dit van belang? Het zijn deze beide uitstootproducten die de kwaliteit van het milieu rondom ons heen en onze gezondheid serieus doen afnemen. Ze hebben een grote impact op onze levensstijl en ze verlagen onze levensduur. Alleen al voor onze gezondheid is elektrisch rijden zeker het overwegen waard!

Milieuvriendelijk rijden

Energie-efficiëntie

Vergeleken met auto's op basis van diesel en benzine, vertonen de elektrische varianten een hoge energie-efficiëntie. Deze gebruiken een deel van de energie voor de verplaatsing zelf en een deel voor de warmte. Waarom is het energieverbruik nu net zo belangrijk? Wel, omdat deze de hoeveelheid brandstoffen bepaalt, die nodig zijn voor de energieproductie. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de hoeveelheid olie, de hoeveelheid gas, enzoverder. Dit wil zegen dat het de nood bepaalt van de grondstof-, energie- en oppervlakte: allemaal essentiële factoren voor een duurzame omgeving!

Plezier en vertier

Een elektrische wagen is uiterst aangenaam om te besturen. En aangenaam rijden staat gelijk aan zorgeloos rijden! Zo maakt een elektrische auto geen geluid (bij lage snelheden wel te verstaan), waardoor de omgeving waarin je rijdt geen hinder ondervindt. Je hoeft ook geen rekening te houden met het lastige schakelen, aangezien er geen versnellingen aanwezig zijn in een elektrische auto; zo ben je geconcentreerder op de weg.

Elektriciteit vs. Olie

Het is algemeen gekend dat elektriciteit een pak duurzamer is dan de olievariant en bovendien is het ook veel goedkoper! Daarbij komt nog eens dat olie niet op basis van hernieuwbare energie opgewekt kan worden, wat bij elektriciteit wel het geval is. Dit laatste feit is de reden bij uitstek van de uiteindelijke doorbraak van de elektrische auto!

Conclusie

Ben je op zoek naar een nieuwe auto of overweeg je je oude auto in te ruilen voor een nieuwe? Overweeg dan zeker de aankoop van een elektrische auto. Het garandeert je oneindig veel rijplezier en bovendien bespaar je heel wat centjes op je spaarrekening!