Duurzamer Leven

Kleding: minder Chinese goedkope producten, meer natuurlijke, kwalitatieve kledij!

Kledij is ook een heel belangrijke pijler wanneer we het hebben over duurzaam leven. Je kan enerzijds kiezen voor kledij die ofwel gemaakt is door uitgebuite mensen of waarbij de productie schadelijk is voor het milieu, waarmee je niet al te lang gesteld zal zijn; anderzijds kan je opteren voor kwalitatieve kledij, waarmee je jarenlang je kleerkast mee kan vullen en sieren. Hoe eerlijk en hoe duurzaam kan je kleding eigenlijk zijn? Hieronder vind je alvast enkele tips en weetjes omtrent duurzame kleding.

Made in...

Je ziet het vaak op een product vermeld staan: "made in China", "made in Japan", "made in Africa", enzoverder. Dit gaat heel ver, van je keukenservies tot je meubels. Maar ook op je kledij vindt je deze gegarandeerd terug. Het belangrijkste bij zo'n label is dat je je niet alleen maar laat leiden door de afkomst die het vermeldt. Neem nu een label "made in India": is dit automatisch van slechte kwaliteit? Het antwoord is neen. Het is van belang te weten dat een kledingstuk niet enkel en alleen maar uit één en hetzelfde land afkomstig is. Het kan bijvoorbeeld in een Japanse fabriek vervaardigd worden, maar het materiaal – neem nu katoen – geteeld is in Afrika. Komt hier veel kinderarbeid voor? Dan kan je ervoor opteren te kiezen voor een ander kledingstuk.

Keurmerk – Niet zo gemakkelijk te vinden, maar eens zo duurzaam

Kledingstukken bevatten soms – maar lang niet altijd – een keurmerk, bijvoorbeeld dat van Fair Trade. Deze keurmerken kan je voornamelijk terugvinden in winkels en boetiekjes, die zich specialiseren in duurzame fashion en mode. Als je ervoor kiest een kledingstuk aan te kopen in dergelijke zaken, kan je er zeker van zijn dat het stuk in kwestie duurzaam is en op een verantwoorde manier werd geproduceerd. Laat het cliché dat duurzame mode niet mooi is achterwege, want ook grote ketens als H&M en Cora Kemperman werken op een duurzame wijze, maar dan via eigen initiatieven.

Wat te doen indien geen keurmerk?

De afwezigheid van een keurmerk op een kledingstuk is dus geen synoniem van niet-duurzaam. Maar hoe kan je nu te weten komen of het gewilde kledingstuk duurzaam werd geproduceerd? Wel, dit kan je doen aan de hand van controles op bijvoorbeeld het internet. Deze grote bron aan informatie biedt je verscheidene websites aan, die de controles al in jouw plaats hebben uitgevoerd. Zo kan je scores terugvinden op basis van de duurzame maatregelen van de product en bijvoorbeeld op basis van ecologische en sociale duurzaamheid (dus bijvoorbeeld vervuiling en kinderarbeid).

Duurzame initiatieven

Er zijn tal van initiatieven die belang hechten aan de productie van eerlijke kledij. Denk maar aan organisaties als Made-by of het eerder vermelde Fair Wear. Zij houden bij welke maatregelen producenten treffen om de werk- en arbeidsomstandigheden te stimuleren en te verbeteren om een duurzame productie te verkrijgen. Op de websites van deze initiatieven kan je bekijken welke kledingmerken zich precies hebben aangesloten en welke kledij dus kan spreken van een duurzaam label!

Natuurlijke producten

Ja, katoen is natuurlijk - maar de vele chemische stoffen die er worden bij- en opgedaan niet. Polyester en andere technische stoffen zijn dan wel ademend, licht etc... ze zijn ook erg vervuilend. Hoeveel medelijden je ook kan hebben met diertjes: écht bont is duurzaam materiaal, evenals echt Leder. Marc Wajsberg, zaakvoerder van Pelsland en Leathertribe gaat hierover al jaren in de clinch met Gaia, maar zijn argementen zijn bijna altijd ijzersterk!

Begin bij jezelf

Goedkoop is niet altijd beter, integendeel. Let er daarom op dat je je niet laat foppen door de goedkope prijskaartjes aan kledij. Vat dit niet verkeerd op: niet alle goedkope kledij is niet-duurzaam, maar het gebeurt dat je bijvoorbeeld twintig euro uitgeeft aan een t-shirt, dat je al na een viertal keer dragen kan weggooien. Dit in tegenstelling tot een t-shirt van veertig euro, dat je twintig keer kan dragen vooraleer het tekenen van versletenheid vertoont. Deze laatste optie zal je minder geld kosten per gedragen keer, namelijk twee euro tegenover vijf euro. Aan jou de keuze om te kiezen voor duurzame kledij, maar denk eraan: kwalitatieve kledij gaat langer mee én het valt op lange termijn goedkoper uit!