Duurzamer Leven

Wonen: minder groot en meer energie-efficiënt

Duurzaam bouwen en wonen. Ook dit is een echte trend geworden binnen het kader van een duurzamer leven. We willen het allemaal: huisje, tuintje in duurzame stijl. Het geldt niet alleen meer voor de geitenwollen-sokken-dragers, maar voor de gehele bevolking. Maar wat houdt duurzaam bouw en wonen in? Hoe dien je hiervoor precies te werk te gaan? In dit blok vind je alvast meer informatie.

Begin bij het begin – Duurzaam bouwen

Duurzaam bouwen komt aan op drie belangrijke basispijlers. Ben je op zoek naar een manier op duurzaam te bouwen? Hou dan alvast rekening met de volgende drie principes:

  • Ga na welke behoeften je precies hebt. Wat zijn je essentiële wensen en eisen? Bouw je woning aan de hand van de belangrijkste behoeften;
  • Maak bij de bouw maximaal gebruik van duurzame materialen en grondstoffen. Je wilt immers dat je nieuwe woonst een lang leven gegund is!
  • Niet alleen de keuze van de materialen en bronnen is van belang, maar ook het gebruik ervan. Ga daarom zo doelmatig en adequaat mogelijk om met de gekozen bouwstoffen, ruimtes, water en energie!

Neem je deze drie pijlers in acht? Dan zal je zeker beloond worden, met name op het gebied van gezondheid, financiën, milieu en comfort!

Bovendien hebben we ook de neiging groter te bouwen en slechter te isoleren. Maak komaf met deze slechte gewoonten en kies voor een woning die perfect aansluit aan je nodigen en behoeften. Pas het aantal ruimtes aan: heb je bijvoorbeeld twee kinderen? Kies dan niet voor vijf slaapkamers en drie badkamers! Isoleer alle nodige kamers ook extra goed, het bespaart zoals eerder vermeld een hoop van je zuurverdiende spaarcenten! Heb je een ouder huis? Check dan zeker deze site eens over duurzaam renoveren!

Duurzaam wonen als vervolg

We zijn er allemaal wel eens schuldig aan: de kraan te lang laten lopen, het licht laten branden in een ongebruikte kamer, oude bezittingen onmiddellijk wegsmijten, afval in één en dezelfde vuilbak kieperen enzoverder. Ook duurzaam wonen draait echter rond enkele belangrijke principes. Wil je je oude gewoonten naar de achtergrond schuiven? Neem dan notie van de volgende tips en tricks:

  • Koken: probeer steeds met zo weinig mogelijk water te koken om waterverspilling te voorkomen en kook ook zo veel mogelijk met een deksel op de pot, anders zit je met zo'n drievoudig verbruik! Heb je een elektrische kookplaat? Zet dan eventjes voor het beoogde einde van de kooktijd je kookplaat uit, zo gebruik je minder energie, maar maak je gebruik van de restwarmte!
  • Afwasmachine: is je woonst uitgerust met een vaatwasmachine? Prima, want je spaart meer warm water dan wanneer je zelf afwast. Sluit deze bovendien aan op een warmwaterleiding, wat minder energie verbruikt. Let er ook op dat je afwasmachine optimaal gevuld is vooraleer je deze opzet; indien deze niet vol zit, kies dan voor het spaarprogramma om energie te besparen. Was je toch zelf af? Let er dan op dat je niet meer wasmiddel dan nodig gebruikt.
  • Verlichting: LED verlichting is de beste keuze. Deze functioneert zeer lang en gunt u vele uren licht. Bovendien verbruiken ze – in tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden – minder dan de veelgebruikte spaarlampen! Gebruik een lichte verfkleur in je ruimtes: donkere muren eisen immers meer verlichting! Probeer er bovendien ook op de te letten dat je het licht uitschakelt telkens wanneer je de ruimte in kwestie verlaat.
  • Water: het is aan te raden drinkwater enkel de gebruiken tijdens het koken en voor persoonlijke hygiëne als een douche en een handmatige vaatwas. Voor alle andere doeleinden – zoals de afwasmachine, het toilet en de kuis – gebruik je het best regenwater. Je factuur zal er een pak aangenamer uitzien! Expert AVS uit Lier geeft je graag vrijblijvend meer info over sanitairopties met regenwater.
  • Verwarming: heb je het nogal snel kou? Probeer dan eerst een lekker warme trui in plaats van je toevlucht te zoeken naar je chauffage. Bovendien kan je ervoor opteren om je gordijnen en rolluiken 's avonds goed te sluiten dit houdt de warmte beter bij in de ruimtes in kwestie. Indien mogelijk kan je je verwarming ook een graadje lager zetten, je zal zien dat dit heel wat zal besparen op je energiefactuur! En last but not least: zorg voor een goede isolatie. Hou hierbij vooral je dakisolatie in de gaten, maar ook de kieren en spleten rondom deuren en ramen hebben een groot effect op uw energiefactuur. Hoogrendementsglas kost bijvoorbeeld meer, maar zijn meestal gesubsidieerd en hebben al snel effect op de rekening.